2015. október 27., kedd

És ami még jön: Báthory Erzsébet legendája




Első és eddig egyetlen darabom évek munkája volt. Erős anya mellett felnőve mindig is foglalkoztattak azok a nők a történelemben, akik – a saját korukban nőtől szokatlan módon – kiemelkedő hatalommal bírtak. Ezért nagyon régóta érdekelt Báthory története és a mögötte megbúvó igazságok.
Ez a perjáték abból a szempontból rendhagyó, hogy a címszereplőnek egyáltalán nem volt pere.  Báthory Erzsébetet szabályszerű idézés nélkül, a korabeli perrendtartást és a nemesek jogait figyelmen kívül hagyva fogták el, és tartották haláláig fogva csejtei várában. Történetét egy szemszögből mindenki ismeri. Horror sztorik és kiállítások installációinak kedvelt témája, készült róla képzőművészeti alkotás, mindenféle műfajú film, íródott számos könyv és novella, sőt, színpadi műből sem ez az első.
A csejtei hiéna legendájának valóságában évszázadokig senki sem kételkedett, de az utóbbi évtizedekben születtek olyan munkák, amik más szemszögből vizsgálják az eseményeket. Ennek ellenére nagyon kevés tény állt a rendelkezésemre, így a vizsgálódások tele vannak találgatásokkal, fikciókkal, megérzésekkel. A legtöbb következtetés ugyanúgy lehet igaz, mint az ellenkezője.
A perjáték azt az oldalt mutatja be, amiről kevesebben beszélnek.
dr. Sáray Dorottya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése