2015. november 10., kedd

Betegségek a kora-újkorban


Habár a pestis (dögvész, csoma) a középkor egyik legrettegettebb ragálya volt, azonban a későbbi évszázadokban is fel-felütötte a fejét, s tömegeket döntött le a lábáról. A betegség eredetét nem ismerték, gyógyítani nem tudták, de feltételezték, hogy a járványt a rossz levegő okozza. A közfelfogás szerint a pestist a hajókon utazó patkányok hurcolták be Európába, mára azonban bebizonyosodott, hogy a pestis kórokozóját elsődlegesen nem patkányok, hanem bolhák terjesztették. A pestises megbetegedésnek 3 fő fajtája van:

Első a bubópestis (mirigyláz), mely a véráram útján jut a mirigyekbe, akár tojás nagyságú duzzanatot, sötétkék, vörhenyes kiütéseket okozva (innen a „fekete halál” elnevezés) Korai jele az orrvérzés, a bizonytalan járás, a leállíthatatlan halandzsálás. A középkori forrásokban, itáliai városban lakók írják például, hogy a betegek önkívületi állapotban meztelenre vetkőztek, és úgy járkáltak az utcákon.

Második a tüdőpestis: A téli, hidegebb időszakban jellemző, az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A fertőzött jó, ha megérte a három napot.
Végül a szeptikus pestis: Egyfajta vérmérgezés, amely pár óra alatt baktériummal árasztja el a szervezetet, és a halál általában még a jellemző tünetek kialakulása előtt beáll.
Az orvostudomány nagyon kezdetleges mivolta miatt hatásos gyógymód nem létezett. Ilyen gyógymódnak számított például az érvágás, mely sokszor még egészségesnek mondható pácienseknél is halált okozott. A egyház javasolta a böjtölést és a bűnbánást. Egyéb kevéssé hatékony természetes módszer volt a gyógyfüvek, kenőcsök, illetve a pestisdoktorok által viselt csőrös maszk, melybe fűszereket, gyógynövényeket helyeztek.

A tífusz (hagymáz, flekktífusz) rutinszerűen söpörte végig Európát a 16. századtól a 19-ig, állandóan kísérve a háborúkat. A betegség leginkább börtönökben, hajókon és kórházakban tudott fejlődni. Hitelesen először a mór Granada 1489-es ostrománál írták le. A beszámolókban láz, a karokon, háton, mellkason megjelenő piros pöttyök, majd delírium, üszkösödés szerepelt; a betegek szaga a rothadó húséra emlékeztetett. Hazánk területén a török háborúkban rendszeresen tizedelte, elsősorban a külföldi zsoldosokat, ezért morbus Hungaricusnak (magyar betegségnek) nevezték, nem véletlenül, hisz úgy gondolták, hogy a magyar éghajlat okozza, ezért pannóniai dögvésznek is nevezték. Nem összetévesztendő a hastífusszal (hasi hagymáz), amely a tífusz egyik formája és a baktériumot széklettel szennyezett élelmiszer, tárgyak, mosatlan kéz közvetíti egyik emberről a másikra. 


A szifilisz (luesz, vérbaj, bujakór, franc, bujasenyv, vénuszi nyavaja) egy szexuális úton terjedő, fertőző nemi betegség, de anyáról gyermekre is terjedhet. A korábbi feltételezések szerint Kolumbusz hozhatta be Európába, de egy 2008-as szegedi lelet nyomán kiderült, hogy már a 15. század közepén is létezett Magyarországon. Mivel a fertőzést a hazatérő francia seregek terjesztették, kezdetben „francia kór” néven volt ismeretes, de a franciák spanyolkórként emlegették. Később „vérbaj” néven is emlegették, ami a mai napig is fennmaradt a köztudatban. Ugyancsak ismert volt „nápolyi betegségként”.  A keleti tapasztalatok alapján a higanyt kezdték alkalmazni gyógyszerként. A higany belső alkalmazását Európában a törökök honosították meg. Barbarossza, I. Szulejmán tengerészetének admirálisa adta először a későbbiekben róla elnevezett higanyos pirulát megbetegedett katonáinak. Ez az úgynevezett Barbarossza-pirula sikeresnek bizonyult.
A nemi betegséget hosszú időn keresztül egyazon betegségnek tekintették, ami nagyon sok félreértésre és tévedésre adott okot a nemi betegségek felismerése, elkülönítése és gyógyítása terén az orvostudományban. Évszázadok teltek el, míg megoldották a három nemi betegség: a lágyfekély, a kankó (gonorrhoea vagy tripper) és a szifilisz elkülönítését.

 Rembrandt van Rijn festménye Gerard de Lairesse, festő és művészetfilozófusról. De Lairesse Kongenitális szifiliszben szenvedett, ami súlyosan eltorzította az arcát és végül a vakságához vezetett. (1665-1667)
Erre a korszakra jellemző a gyermekbetegségek megkülönböztetése is, mint a vörheny, a bárányhimlő, kanyaró, a rubeola.

A skorbut főleg a tengereken és az óceánokon a hajósok körében dúlt, a szárazföldi, kontinentális területeken okozott pusztításait sem szabad figyelmen kívül hagyni. A nagy földrajzi felfedezések korában a "tengeri pestisnek" nevezett kór tömegesen irtotta a hajók legénységét. Kialakulását a tartós C-vitamin hiányos táplálkozás okozza. 1534-35-ben például Jacques Cartier a Szent Lőrinc folyón hajózva a tél beálltával a befagyott folyóban ragadt, ahol felütötte fejét a skorbut. A kétségbeesett legénységet az irokéz indiánok „csodaszere” mentette meg a biztos haláltól. Ez a „csodaszer” az általuk életfának nevezett nyugati tuja tűleveleinek teafőzete volt, amely magas C-vitamin tartalmával kiváló gyógyszernek bizonyult. A magyar nyelvben a skorbutra számos népi elnevezést lehet találni. Ezek közül valószínűleg egyiket sem használták kizárólag e betegség megnevezésére, mert a leggyakrabban előforduló süly névvariánst például ugyanúgy megtaláljuk az aranyér valamint a szifilisz megjelöléseként. Jellegzetes tünetei alapján a népnyelvben nevezték még: rothasztó hideglelésnek, vérsenyvnek, érzőinas hideglelésnek, szájrothadásnak, lábfájásnak is. 

Az influenzának is változatos megjelenési formái voltak. Egy igen súlyos, manapság ismeretlen változata lehetett az angol izzadás (sudor Anglicus). A járvány viharos gyorsasággal terjedt szét Angliában, de a skót határon és az ír partoknál váratlan megtorpant. A betegség roppant heves lefolyású volt és a régi kórleírások kihangsúlyozzák a penetráns szagú izzadás tünetét.


A korszak pandémiáit figyelembe véve mindenképpen kiemelkedő a himlő. Leginkább azért, mert az ellene való védekezés feltalálása hatalmas fordulatnak tekinthető. A „fekete himlő”, mely nevét a testet borító sötét színű pörkről kapta, ősidők óta ismert betegség volt a Közel- és Távol-Keleten. Európában, feltehetően az élénkülő kereskedelem közvetítésével a 17. század második felében kezdett elterjedni. A megbetegedettek halálozási aránya nem volt olyan nagy, mint a pestis esetében, a csecsemőkre és a kisgyermekekre azonban roppant veszélyt jelentett. Akkoriban az ötévesnél fiatalabbak közel négyötöde himlő következtében halt meg. Ha valaki szerencsés volt és túlélte, akkor is számolhatott azzal, hogy testét hátralevő életében csúf hegek borítják majd. Ez a betegség ráadásul nem csak egy adott társadalmi réteget érintett. Mária Terézia például két gyermekét veszítette el himlő következtében. A himlőoltásokat ennek következtében nagy lelkesedéssel fogadták az arisztokrata körökben, de európai társadalmi viszonylatban csak a XVIII. században honosodott meg.

Tárnok Krisztina


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése