2015. november 5., csütörtök

Ajánló: Báthory Erzsébet, a vérgrófnő

Kevés olyan ikonikus nőalakja van a magyar történelemnek, akiről ha bárkit megkérdezünk, mindenki tud mondani valamit. Ilyen például Báthory Erzsébet, a magyar vámpír, a vérgrófnő, a szörnyeteg, aki kannibalizmussal, fekete mágiával és vérivással próbálta meg fiatalon tartani magát. A szóbeszédek már életében megkezdődtek ellene, hiszen végső soron ezek miatt bukott el tragikusan. Halála után viszont valóságos legenda szövődött személye és az általa állítólag elkövetett rémtettek köré.
Báthory - A legenda másik arca
Báthory Erzsébet lehetett az ihletője Joseph Sheridan Le Fanu 1871-es Carmillájának, amely a vámpírirodalom egyik legelső példánya, és hát jó 26 évvel Bram Stoker Draculája előtt íródott. Carmilla (és ezáltal félig-meddig Báthory Erzsébet is) pedig a vérszomjtól és szexuális étvágytól fűtött női vámpírok archetípusa lett. A gótikus horrortól a filléres ponyvákon át a szakirodalomig, zenében az operától az extrém metálig, a filmvásznon a hetvenes évek exploitation és sexploitation filmjeitől kezdve a történelmileg és korrajzilag már-már hűnek tekinthető 2008-os Báthory – A legenda másik arca című filmdrámáig, végezetül pedig a számítógépes játékok széles köréig bárhol  találkozhatunk az alakjával. Lehet, hogy az alakja összemosódott Carmillával, vagy Dracula gróf épp ügyeletes szeretőjével… de mélyen legbelül Báthory Erzsébetet találjuk.
Aki lehet, egyáltalán nem akart halhatatlanná válni. Mégis sikerült neki.


És hogy ne csak az én szavaim álljanak itt, íme egy nagyon-nagyon rövid lista filmekről, sorozatokról, játékokról és könyvekről:

Az öregedésén aggódó Lucy Lawless a Salem-ben
Filmek, sorozatok:
1971: Drakula Grófnő (Countess Dracula)
2006: Ezt éld túl! (Stay alive)
2007: Hellboy: Blood and Iron
2008: Báthory – A legenda másik arca
2009: A grófnő (The Countess)
2010: The Báthory Legend, sorozat
2015: a Salem sorozat Vérfürdő c. epizódja


Számítógépes játékok:
Castlevania: Bloodlines
Diablo 2
Báthory Erzsébet musical-opera

Színpadi előadás:
1865: Báthory Erzsébet: Történelmi szomorújáték, 5 felvonásban
1987: A Bestia: Báthory Erzsébet véres legendája rockopera
2012: Báthory Erzsébet musical-opera
2015: A Perjátszó Kör bemutatja: Báthory Erzsébet legendája


Szedlák Levente




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése