2015. április 1., szerda

Romanovok: film- és könyvajánló

Elkezdődött a tavaszi szünet, vele együtt április is, így itt az ideje, hogy velünk együtt már önök is elkezdjenek ráhangolódni az előadásra. J

Az alábbiakban olyan filmeket ajánlunk, amelyek a darab előzményeibe vezetnek be.


Romanovok - Egy cári család (Romanovi: Ventsenosnaya semya)
- orosz filmdráma, 2000

"Egy olyan filmet szerettünk volna készíteni a nézőknek, amely egy konkrét történelmi háttér lehető legpontosabb tárgyi megjelenítésével szól a szeretetről. A cselekmény 1917 februárja és 1918 júliusa között játszódik. Azzal foglalkoztunk, hogy feltárjuk, milyen jelleme volt az uralkodónak, feleségének, gyerekeinek. A nézők bizonyára jól tudják, mi történt az orosz cári családdal, de emberi arcukat annál kevésbé vagy egyáltalán nem ismeri. Reméljük, hogy a film megtekintése után az emberek megértik a történelmi folyamat minden dimenzióját." (Gleb Panfilov, rendező)




Raszputyin (Rasputin: Dark Servant of Destiny)
- amerikai történelmi dráma, 1996

Az Alan Rickman és Ian McKellen szereplésével több Emmy és Golden Globe díjat is elnyert film a vérzékenységben szenvedő Alekszej cárevics elbeszélésében eleveníti meg, hogyan került gyógyítója, Raszputyin egyre közelebb a cári családhoz, és hogyan okozta vesztét túl nagyra növő befolyása az udvarban. A hangsúly azonban nem helyeződik kizárólagosan a címszereplőre, a filmből a cári család életének utolsó éveit és az események történelmi hátterét is megismerhetjük.








Cárok végnapjai (Nicholas and Alexandra)
- angol filmdráma, 1971

A látványért és jelmezekért két Oscarral díjazott film a Romanov család belső életébe enged betekintést, ahogy a cári házaspár mindennapjait beárnyékolja egyetlen fiuk vérzékenysége. A súlyos titok eltereli a cár figyelmét a birodalom gondjairól és a háború veszélyiről, ami egész dinasztiájára végzetes következményekkel jár.



Raszputyin (Raspoutine)

- francia-orosz életrajzi dráma, 2011

Egy szibériai muzsikot, Raszpuyint (Gerarg Depardieu) a cári család elé visznek, hogy állítólagos, csodálatos gyógyító képességeivel meggyógyítsa a súlyos vérzékenységben szenvedő cárevicset. Az udvar belső körei nem nézik jó szemmel a „sátáni muzsik” egyre növekvő befolyását, és igyekezetét, hogy Oroszországot a háborún kívül tartsa, így elhatározzák, hogy meggyilkolják.



Azoknak, akiknek olvasni is lenne kedve a témában, ajánlunk 2 magyar nyelvű, és 2 csak angolul megjelent könyvet.



Luc Mary: A Romanovok utolsó napjai - Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája

(2009)

Ezt a könyvet csak annak tanácsos elolvasnia, aki nem szereti a meglepetéseket, mivel fény derül benne mindenre, amivel darabunkban foglalkozunk. A könyv a cári család utolsó fogságban töltött napjait, kivégzését, és az azt követő találgatásokat mutatja be, egészen a 2008-as végső lezárásig.




Gudrun Ziegler: A Romanovok titka
(1999)

Zeigler könyvében izgalmas ábrázolásban meséli el a Romanov dinasztia ármányokkal és ellentmondásokkal teli, több mint háromszáz éves uralkodásának, tündöklésének és bukásának históriáját.







Helen Rappaport:

The Romanov Sisters: The Lost Lives of the Daughters of Nicholas and Alexandra
(2014) - New York Times Bestseller

A Romanov nagyhercegnők koruk legünnepeltebb hölgyei voltak.  Rappaport bestsellere leveleik és naplóbejegyzéseik segítségével bemutatja, hogy a szentimentális és idealizált képen túl, amit a világ tragikus haláluk óta festett róluk, II. Miklós cár lányai intelligens, jó ítélőképességű, komoly nők voltak, akik felfogták a körülöttük zajló események súlyát.




Helen Rappaport: Ekaterinburg: The Last Days of the Romanovs
(2009) – UK bestseller

Rappaport korábbi könyve megrendítő módon mutatja be a cári család életének utolsó 13 napját, egészen a legutolsó órákig és a Jakov Jurovszkij általi kivégzésükig visszaszámolva.







Sáray Dorottya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése