2015. április 7., kedd

Meghalt a legnépszerűbb Romanov!

Rövid betegeskedés után, tegnap elhunyt az anyacárné, Mária Fjodorovna. 80 éves volt.

 A koppenhágai Berlingske nekrológja,
1928. október 14.


Mária 1847-ben, Dániában született Mária Zsófia Friderika Dagmar schleswig–holstein–sonderburg–glücksburgi hercegnő néven. Családja és a dánok Dagmarként nevezték, a Mária Fjodorovna nevet házasságkötése után, az orthodox kereszténységben vette fel. 1866-ban ment feleségül II. Sándor orosz cár fiatalabb fiához, aki 1881-ben követte apját a trónon. Hat gyermeke született, köztük II. Miklós cár, akit a bolsevikok 1918-ban családjával együtt lemészároltak.




Az akkor már özvegy cárnénak fia meggyilkolását követő évben sikerült elmenekülnie a forrongó Oroszországból. Szülőhazájában lelt menedékre, a dán király rendelkezésére bocsátotta a hvidøre-i palotát. Mária itt visszavonultan, Olga lányának társaságában élt, és halála napjáig se tudta elfogadni, hogy fia, II. Miklós cár és családja odaveszett Jekatyerinburgban. Ahogy korábban is mindenki kedvelte őt bűbájos modora, politikai érzéke és energikussága miatt, a külföldre menekült oroszok és a Romanovok között továbbra is ő volt a legnépszerűbb személy. 






Kevesebben tudják, hogy a dán hercegnő eredetileg nem Sándorral volt eljegyezve. II. Sándor cár első fiának, Nyikolaj cárevicsnek szánta, aki mivel már régóta szerelmes volt Dagmarba, boldogan utazott Dániába hogy hivatalosan is megkérje a kezét. A nagyherceg azonban még az esküvő előtt meghalt tuberkulózisban. Egyik utolsó kívánsága az volt, hogy menyasszonya menjen hozzá öccséhez, Sándorhoz. Dagmar azonban belebetegedett vőlegénye halálába, és eleinte évekkel később is vonakodott igent mondani Sándornak. Sándor a naplójában így ír a lánykérésről: „Még mielőtt befejezhettem volna a mondandómat, Minni a nyakamba borult és sírni kezdett, és én sem tudtam visszatartani a könnyeimet… Sokat beszélgettünk Nyikolajról és rengeteg emléket idéztünk fel róla.”  Szása és Minni (így becézte egymást III. Sándor és Mária) házassága tagadhatatlanul boldog volt, annak ellenére, hogy valójában az uralkodó dinasztiákban jellemző érdekházasságról volt szó. Mária nagyon szorosan kötődött gyermekeihez, rajongott értük.


Mária Fjodorovnát családja ortodox szertartás szerint, a dániai Roskilde város székesegyházában helyezi örök nyugalomra. 




A gyászt tovább nehezíti Anna Anderson, egy újabb állítólagos Anasztázia nagyhercegnő feltűnése. Okkal teszi fel a kérdést az olvasó, mi lesz most a Romanov örökség sorsa…








Sáray Dorottya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése