2015. április 10., péntek

Gleb Botkin: Anderson fanatikus támogatója

Gleb Jevgenyijevics Botkin 1900-ban született az orosz cári család udvari orvosának fiaként. A fiatal Gleb, testvéreivel, a cári udvarban nevelkedett a Romanov gyerekek közelében. 1917-ben, az októberi forradalom után kitört orosz polgárháborúban, a fehérek oldalán harcolt a vörös csapatok ellen, majd, miután apját a cári családdal együtt a bolsevikok kivégezték Jekatyerinburgban, több hónapra egy ortodox monostorba költözött, és fontolóra vette, hogy papnak áll. Miután végül a vallásos élet ellen határozott, feleségül vette az Orosz Állami Bank korábbi elnökének lányát, akivel 1922-ben Japánon keresztül hagyták el az országot, és az Egyesült Államokba emigráltak.

Gleb Botkin (jobboldalon) apjával, dr. Jevgenyij Botkinnal, és húgával, Tatyjanával

Botkin kezdetben rajzot tanított egy New York-i magániskolában, később pedig regények írásával és illusztrálásával kereste kenyerét. 1927-ben találkozott Anna Andersonnal, akiben Anasztázia nagyhercegnőt vélte felismerni. Botkin küldetésének tekintette, hogy visszaszerezze a nő számára az őt jogosan megillető pozíciót és rangot, kerüljön, amibe kerül. Több könyvet is írt Andersonról és a Romanovokról.

Miután elfordult az ortodox kereszténységtől, 1938-ban megalapította saját újpogány egyházát, az Afrodité Egyházat. Ez az egyház volt az egyik első újpogány irányzat Észak-Amerikában.

Botkin 1969-ben, 69 évesen hunyt el, a Virgina állambeli Charlottesville városában. Anna Anderson és ügye mellett élete végéig kitartott.




Kiss Gergely

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése