2015. november 14., szombat

Hungarian Horror Story


Egy kis érdekesség az Amerikai Horror Story sorozat nézőinek: az alkotók az új évad egyik főszereplőjét, a Lady Gaga által alakított Elizabeth Grófnőt egy valódi magyar horror sztoriról, Báthory Erzsébet történetről mintázták. Az alkotók eddig is szerettek valós személyeket, eseményeket csempészni a sorozatba, de ilyen messzire még nem nyúltak vissza a történelemben.


Az amerikai oldalak a téma kapcsán szörnyetegként mutatják be Báthoryt és hangsúlyozzák, hogy ő vezeti az egy női gyilkos által megölt legtöbb áldozat Guinnes rekordját.


„Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő nevéhez köthető az egy női gyilkos által elkövetett legtöbb gyilkosság, szám szerint 650. Az ellene lefolytatott (1611. január 2-án indult) perben az egyik tanú azt vallotta, hogy látta ezeknek az áldozatoknak a listáját, amit a grófnő saját kezűleg állított össze. Állítólag valamennyi áldozat fiatal nő volt, akik a grófnő szlovákiai csejtei (Čachtice) várának környékéről származtak. A grófnő a birtokához tartozó csejtei várban hunyt el. Miután az ellene indult eljárás során bűnösnek találták, a grófnőt befalazták a birtokához tartozó csejtei várban lévő szobájába, ahol ezt követően három és fél évet élt az 1614. augusztus 21-én bekövetkezett haláláig.“

(http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/hu/tortenelem/guinness-rekordok-konyve/)
A karakter lassan bontakozik ki, így még kiváncsian várjuk a hírt igazoló fejleményeket. Kedden pedig mi is bemutatjuk a saját verziónkat.

Bővebben angolul:
http://www.bustle.com/articles/115421-whos-countess-elizabeth-bathory-lady-gagas-ahs-hotel-character-is-based-on-a-truly-terrifying-woman/ http://www.bustle.com/articles/115373-what-happened-to-elizabeth-bathory-in-real-life-lady-gagas-ahs-hotel-character-has-a-fittingly http://www.bustle.com/articles/115276-is-lady-gagas-character-on-american-horror-story-hotel-based-on-a-real-person-she-has

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése