2015. március 1., vasárnap

I.Erzsébet alakja a művészetben

Woodstocki fogsága alatt verseket és szonetteket írt unaloműzés céljából. A költőket, muzsikusokat megihlette személyisége, s az újonnan megalakult színházakban is mintáztak róla szerepeket.
Erzsébet uralmát, népszerűségét, elfogadottságát személyi kultusszal igyekezett megszilárdítani. Ragyogó felvonulásokat tartott kíséretével, alattvalói pedig mesés ünnepségeket adtak tiszteletére. 1575-ben például Leicester gróf adott pazar fogadást birtokán a királynő tiszteletére három teljes héten át. Mulatságok és választékos szórakozások követték egymást: mitológiai jeleneteket adtak elő, és tűzijátékokat rendeztek, ezeket a környező falvak lakói is élvezhették.
Erzsébet igyekezett elérni, hogy az egész ország tudatában „Szűz Királynőként” éljen. Örült, ha az antik holdistennő, a vadászokat oltalmazó szűz Diana vagy az igazságosztó Justitia képében jelenhetett meg. (Elterjedt az a hiedelem, hogy Erzsébetnek volt egy törvénytelen fia Robert Deveraux, Essex grófjától, de sokan osztják azt a nézetet is, hogy a királynő végig erkölcsös életet élt.)
Sok portré fennmaradt róla, ezek általában dicsőségét, páratlan személyiségét jelenítették meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése