2015. március 3., kedd

Szerelem és kiábrándulás

Stuart Mária, a vidám, fiatal királynő szerelmi házasságot kötött magas, jóképű mostoha-unokatestvérével, de hónapokon belül súlyosan csalódott benne. Köze volt-e férje két évvel későbbi meggyilkolásához?
II. Ferenc francia király halála után 1560-ban a 18 évesen megözvegyült királyné visszatért Skóciába, ahol férjhez kellett mennie, hogy trónörökösről gondoskodjon. 1565 tavaszán feltűnt az udvarban jóképű, fiatal mostoha-unokatestvére, Henry Stewart, Lord Darnley.
Darnley még 19. évét sem töltötte be: a karcsú, törékeny alkatú fiatalember 4 évvel volt fiatalabb Máriánál. A szokatlanul magas termetű királynőnek fontos szempont lehetett, hogy Darnley még nála is magasabb volt vagy 10 centivel. Nem hallgatott tanácsadóira, és júliusban megtartották az esküvőt, ahol özvegy lévén Mária fekete ruhát viselt.
A királyi rangra emelkedett Darnley azonban beképzelt volt, pénzsóvár és megbízhatatlan, sokat ivott és a rövid időn belül teherbe eső királynőt nem egyszer megalázó helyzetbe hozta azzal, hogy viszonyt folytatott udvarhölgyeivel, a közrendűekkel pedig nyíltan kikezdett.
Mária 1566-ban hosszú vajúdás után fiúgyermeknek adott életet – a későbbi VI. Jakab skót királynak, aki az angol trónon I. Jakab néven követte a gyermektelen Erzsébetet. Ettől fogva alig, vagy egyáltalán nem törődött férjével. 1567 elején híre ment, hogy Darnley súlyos beteg, hivatalosan azt mondták, himlőben szenved, de nagyon sokan úgy tudták vérbajos és a végét járja. A királynő visszaszállítatta Darnleyt a fővárosba és Kirk O’Fieldben helyezte el, ahol február 10-én érte utol a halál különös körülmények között.
Aznap ugyanis, a nagyböjt előtti utolsó vasárnap Edinburghban, a skót királyi udvarban folyt a vigasság. Délelőtt volt a királynő kedvenc udvaroncának esküvője, ahol maga Mária is megjelent. Majd utána kíséretével kellemes estét töltött Kirk O’Fieldben. 11 óra körül figyelmeztették, hogy vissza kell mennie az inas lakodalmára. Lovon tette meg az utat, útközben egy feltűnően szennyezett öltözékű szolga láttán felkiáltott: „-Jézusom, milyen koszos vagy!” Hajnali 2 órakor hatalmas robbanás rázta meg a várost. Kirk O’Fieldből egy halom kő maradt. Egy szomszédos kertben – egy szál hálóingben – halva találták Darnleyt meg egyik szolgáját. Mindkettejüket megfojtották. A gyilkosságba a királynő is belekeveredett.
A szolga, akit Mária meglátott részt vett a piszkos munkában: puskaport helyezett el a házban, közvetlenül Darnley szobája alatt. Megbízója Bothwell gróf volt, akit azzal vádoltak, hogy ő áll a merénylet mögött. Az áprilisi tárgyaláson azonban Bothwellt felmentették. Egy héttel később egyházi vezetők és nemesek arra kérték Máriát, fogadja férjéül Bothwellt. A királynő visszautasította, mire Bothwell gyakorlatilag elrabolta. Bothwell korábbi házasságát felbontották, az esküvőre pedig május 15-én került sor. Ezen házasság fölött azonban Skócia már nem hunyt szemet. Mária lázadók fogságába került, Bothwell pedig elmenekült. A következő évben szabadult és Angliába menekült, kiszolgáltatva magát Erzsébet királynőnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése