2015. március 3., kedd

Film- és könyvajánló

Azoknak, akik este még be szeretnének melegíteni holnapra, itt egy rövid film-, sorozat- és könyvajánló, a teljesség igénye nélkül válogatva. Holnap találkozunk. :)

Elizabeth: az Aranykor (Elizabeth: The Golden Age)
Erzsébet csaknem 3 évtizede ül Anglia trónján, koronáját és életét a katolicizmus és II. Fülöp, Spanyol király armadája fenyegeti. A helyzetét nehezíti az udvarban folyó ármánykodás és viharos magánélete. A börtönben ülő Stuart Mária támogatottsága pedig egyre nő…

Anonymous
Milyen volt a „szűz királynő” korának erkölcse? Mi köze lehet Erzsébetnek és Oxford grófjának Shakespeare-hez?


Az uralkodónő (Reign)
A 2013-ban indult, folyamatban lévő sorozat a fiatal Mária, franciaországi éveit dolgozza fel.

Elizabeth (Elizabeth I)
Erzsébet uralkodása és élete késői éveinek politikai és magánéleti viszontagságait bemutató minisorozat.


Stefan Zweig: Stuart Mária
Hiteles forrásokra támaszkodva, nagy beleérzéssel mutatja be Stuart Mária tündöklését, bontakozó jellemét, a büszke királynő szenvedélyes szerelmeit, a trónfosztott Mária vergődését és hatásos színjátékként megrendezett kivégzését.


Philippa Gregory: A másik királynő
Mária segítségért menekül unokatestvéréhez, Erzsébet angol királynőhöz, ám e helyett házi őrizetben találja magát. Az őrzést örömmel elvállaló George Talbot, Shrewsbury grófja és arája élete is veszélyes fordulatot vesz Mária érkezésével.

Neil Oliver: Skócia történelme
A neves skót történész, díjnyertes történelmi sorozata Stuart Mária történetével is foglalkozik. A BBC által nagy sikerrel vetített dokumentumsorozat könyv alakban is megjelent, ismeretterjesztő könyvként és regényként egyaránt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése