2012. december 31., hétfő

Évértékelő :)

Ismét eltelt egy esztendő. Így év végén szokás, hogy az ember számot vet az elmúlt év történéseivel, összegzi, hogy mit ért el az elmúlt évben. Az elmúlt másfél évben, mint a Perjátszó Kör alelnöke tevékenykedhettem, és ezzel a kis írással szeretnék búcsúzni tőletek, mint alelnök, főleg, ha a mai "Ezek vagyunk mi!" rovat szereplője is épp én lehetek. Mókás év végi véletlen. 

A 2012-es év nagy változásokat hozott a társulat életében. Jelentős, de rendkívül pozitív változásokat, aminek az alfája ti voltatok, a közönség. Ennek okán először is szeretnék köszönetet mondani mindannyiótoknak  akik eljöttetek egy-egy előadásunk. Remélem, hogy valóban minden alkalommal tudtunk nektek újat mutatni. Minden, amit elértünk nem jöhetett volna létre nélkületek. Több alkalommal volt szerencsém a folyosón elhaladva, órára várva hallani egy-egy foszlányt a beszélgetéseitekből, amikor épp az előző napi darabot beszéltétek meg barátok, barátnők egymás között, vagy amikor többen, számomra addig idegen emberek jöttek oda gratulálni az előző napi darabhoz. Ezek azok a pillanatok, amikor úgy érzi az ember, hogy valóban érdemes csinálnia, amit csinál, és az egész nem kidobott idő. Ezek azok a pillanatok, ami a valódi motivációt jelenti sok esetben egy-egy újabb darab megtervezésekor.

Elmondhatjuk, hogy a 2012-es évben a Perjátszó Kör kinőtte az egyetemünk ódon falait. Rögtön, az év elején kaptunk egy felkérést, hogy adjuk elő a Bibó aktát az ország több jogi karán, kéz a kézben járva az Állam – és Jogelméleti tanszék, és Zsidai Ágnes professzor asszony által szervezett Bibó 100 kiállítással együtt. A „turné” első állomására február 29-én került sor Pécsett (PTE-ÁJK), majd ezt követte március 22. Szeged (MTA Székház), majd ősszel szeptember 21. Debrecen (DE-ÁJK), végül universitasunk Aula Magnájába visszatérve szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája hivatalos programjaként került bemutatásra a darab. Hagyományainkhoz híven mindkét félévben két-két előadást sikerült tartanunk: tavasszal a kivégzés évfodulójához kötődően felelevenítettük az Eichmann dosszié című darabunkat, melyet áprilisban a Bálint házban is előadtunk az érdeklődő közönségnek. 


Az ősz folyamán végre sikerült megvalósítanunk egy régen dédelgetett álmunkat azzal, hogy egy valódi, tematikus félév keretében a Francia forradalomra emlékeztünk. Először október 16-án, kedden, a Marie Antoinette élete és pere c. darabbal, amely bemutatót a tragikus sorsú királyné halálának évfordulójára időzítettünk. A félév során maradva a már kitalált kerethez átdolgoztuk, és felelevenítettük egy, az ősidőkből származó darabunkat, amely a Perjátszó Kör pionírjainak előadásával láthatott utoljára 2006-ban a nagyérdemű: november 21. Danton pere.


Idéntől már elmondhatjuk, hogy van saját jelmeztervezőnk, és fotósunk is. A Marie Antoinette per során csatlakozott a csapathoz, és vált oszlopos taggá Szamosi Mariann, akinek sok szép jelmezt köszönhettünk az elmúlt előadások során. Valamint ki kell emelnünk állandó fotósunkat, aki már elmondható, hogy a csapat szerves alkotóelemévé vált, és előadásról előadásra jobbnál jobb képekkel örvendeztet meg nem csak minket, hanem titeket is: Selymes Ádám, fényművész (www.adamselymes.com).

Az ősz folyamán részt vettünk egy pályázaton a Múzeum 1956 Emlékére Közhasznú Alapítvány szervezésében '56os emlékműsor összeállítására, ahol különdíjat nyertünk, valamint a kuratóriumi tag, Balczó Zoltán, az Országgyűlés alelnöke vendégül hívta a csapatot az országgyűlésbe. A parlamenti körtúrán és ebédre 2012. november 6-án került sor. 


Az év egyik legnagyobb újítása volt, hogy hosszas tervezgetés után elindult a blogunk, ahol könnyedebb stílusban, több alkalommal jelentkezünk mindenféle, a perjátszóhoz kapcsolódó dolgokról. Kattintsatok ránk minél többször!

Szokásainkhoz híven decemberben tartottunk egy kis karácsonyi évadzáró ajándékozós partit, amiről kis képes anyagot korábban olvashattatok az oldalunkon


A csapatot érintő évvégi örömhírről is beszámolhatok: indultunk a Reelweb által meghirdetett honlap pályázaton, ahol sikerült elnyernünk a pályázat fődíját, egy általuk készített honlapot, tárhely és domain ügyintézéssel együtt. Reméljük, hogy az elkészülő honlap elnyeri majd a tetszéseteket!

Az évadot ellenben nem zártuk le ezzel az előadással. Többszöri kezdeményezésre, hosszú egyeztető munka eredményeként elhatároztuk, hogy a színvonalasabb előadások elősegítése érdekében (ha már jogi egyetemen vagyunk) egyesületté alakulunk (jelenleg bejegyzés alatt). November végén megtartottuk hivatalos alakuló ülésünket, ahol új vezetőséget is választott a csapat. Köszönöm, hogy az elmúlt másfél évben alelnökként segíthettem a PK munkáját. Emellett azonban amiben tudom, segítem a csapat működését, hogy a továbbiakban is az egyetem egyik legsikeresebb önszerveződő közössége maradhassunk.

Sikerekben gazdag, utóvizsga mentes új évet kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel:

Berecz Sándor

a PK leköszönő alelnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése