2019. október 25., péntek

Családi fotóalbum: Hol vannak most a Tate-LaBianca gyilkosságok elkövetői?



Manson. Egy név, mely félelmet kelt minden amerikai emberben. Egy név, mely sokkal többet jelent, mint egy személy jelölésére alkalmas hangsor. A Manson név örökre a lelketlenség, a gyűlölet és a fanatizmus szinonimája lett. Az ember mindig úgy képzelte a szektákat, mint a sötét középkor hiedelmein nyugvó, mágikus társaságokat. A világ szemét Charles Manson nyitotta fel: igenis léteznek modern, nagyon is veszélyes szekták!

1971. decemberéig tartott a Manson-per. A tárgyalásokat hatalmas érdeklődés övezte – Sharon Tate és társai lemészárlása lázba hozta az amerikai polgárokat (bizonyítja az is, hogy a gyilkosság után megnégyszereződött a biztonsági alkalmazottak felvételének a száma), más részről Manson követői a tárgyalások alatt végig az utcán tüntettek. A médiafelhajtás így elkerülhetetlenné vált.

De mi történt a per óta? Mi történt azóta, hogy halálra ítélték Charles Mansont, Charles "Tex" Watsont, Patricia "Katie" Krenwinkelt, Susan "Sadie" Atkinst, és Leslie Van Houtent? Egyedül Linda Kasabian kapott felmentést a felelősség alól: ő volt az egyetlen, aki kész volt vallani a „családfő” ellen, cserébe szabadságáért.


1. Linda Kasabian, a koronatanú


Linda Kasabian 20 éves volt, mikor megismerte Mansont. Ekkor már két házasságkötésen is túl volt, a tagok közül neki volt egyedül jogosítványa. A gyilkosságok alatt ő volt a sofőr, lelkiismeret-furdalása miatt megszökött a családtól. Ő volt az egyetlen, ki képes volt Manson ellen vallani. A tárgyalás után felkereste édesanyját New Hampshireben, de az újságírók és rosszakarói folyamatos zaklatása miatt nevet változtatott és nyugatra szökött. 2009-ig rejtőzködött, mikor a filmproducer Nick Godwin, egy Mansonról készülő dokumentumfilm kapcsán felkutatta. Egy elhagyatott lakókocsiparkban talált rá teljes nyomorban tengődve. Több évtizednyi hallgatás után Linda kiállt a nyilvánosság elé és elmondta igaz történetét, melyet azóta is felhasználnak filmekhez, sorozatokhoz, könyvekhez. A ma 70 éves Linda Kasabian a médiától elzárkózva él Tacoma városban, Washington államban.





2. Charles "Tex Watson

Charles „Tex” Watson részt vett Sharon Tate és barátai meggyilkolásában, de jelen volt a LaBianca házaspár kivégzésénél is. A perben gázkamra általi halálra ítélték, de 1972-ben eltörölték a halálbüntetést Kalifornia államban, így az ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1975-ben megtért a börtönben és kiadták a Meghalnál értem? című önéletrajzi könyvét. 1979-ben Watson házasságot kötött Kristin Svege-vel, akivel négy gyermekük született. 1996-ig ugyanis az életfogytiglani börtönre ítélt rabok számára engedélyezett volt, hogy bizonyos hozzátartozók előre meghatározott heti órarendben látogatót fogadhassanak, és kérvényezhették szexuális aktus folytatását. Három fiú, egy lány született. A látogatások felfüggesztése után Kristin 2003-ig maradt hűséges, majd elváltak egy másik férfi miatt. Baráti kapcsolatot ápolnak. 2009-ben börtöni körülmények között, távoktatással szerzett gazdasági diplomát a California Coast University jóvoltából. Ügyvédjével tizenhét alkalommal nyújtottak be fellebbezést az ítélet ellen, de sikertelenül. Mikor Watson közel került a számára pozitív ítélethez, Sharon Tate húga és családja kétmillió aláírás összegyűjtésével fejezte ki tiltakozását. A 73 éves Tex büntetését ma a San Diego-i Richard J. Donovan Börtönben tölti.

3. Susan "Sadie" Atkins



Susan Atkinsnak maga Manson adta a Sadie Mae Glutz nevet, a családtagok Sadie néven szólították. A halálbüntetés eltörlése után megtért és mélyen vallásossá vált: a többi rabot oktatta, elsősegélyből képezte magát, egy ízben megmentette az egyik öngyilkosságot elkövetni akaró rabtársa életét. 1977-ben kiadta az Ördög gyermeke, Isten gyermeke című könyvét, melyben nem csak a Manson családról írt, hanem a vallásáról és a börtönben megélt tapasztalatairól. Kétszer házasodott. Börtönévei alatt folyamatosan szabadlábra-helyezési tárgyalásokra járt, melyeket rendre elutasítottak. A kétezres években már betegeskedő Atkinsnál 2008-ban agytumort diagnosztizáltak. Ballábát amputálni kellett, öt hónapon belül teste nyolcvanöt százalékban lebénult, kerekesszékben, börtönkórházban vegetált. Védője betegségére alapozva próbált meg neki kegyelmet kérni, hogy családja mellett hunyhasson el. A kérvény ezúttal is elutasításra került. Utolsó tárgyalásán meg sem jelent személyesen. A chowchillai börtönben halt meg 2009. szeptember 24-én. Férje szerint utolsó szava ez volt: Ámen.

4. Patricia Krenwinkel



Patricia Krenwinkel is új identitást kapott Mansontól: ő volt Mary Ann Scott, de a többiek csak Katieként szólították. Ő volt Manson legfanatikusabb követője, élvezte a mészárlást, a tárgyalások alatt is végig cinikus volt, a megbánás legapróbb jelét sem mutatta. Börtönévei kezdetén kitartott a Helter Skelter-eszme mellett, majd folyamatosan szakított vele. Egy 1994-ben elhangzott interjúban már felvállalta saját bűneit és elfogadta a büntetését. Szociális munkás szakon szerzett diplomát a La Verne Magánegyetem jóvoltából. A börtönben aktív prevenciós tevékenységet folytat, vezetője az Anonim Alkoholisták csoportnak és problémamegoldó kört folytat kábítószerrel élt rabok számára. A ma 71 éves Patricia a leghosszabb ideje fogvatartott női rab az Egyesült Államok történetében.

5. Leslie Van Houten


Linda Owens vagy Lulu. Ez volt az új neve Leslie Van Houtennek. Személyes csalódásként élte meg, hogy nem vett részt a Tate-gyilkosságban, annál nagyobb volt az öröme, mikor Manson beválogatta a LaBianca házaspár kivégzésére szánt „gyilkos osztagba”. Ő volt a történelem legfiatalabb korban halálraítélt nője, később az ő ítéletét is életfogytiglanra változtatták. Ő került legközelebb a szabadlábra helyezéshez, negyven éven keresztül folyamatosan tárgyalásokra járt. Ügyvédje, Ronald Hughes elérte, amit a többi védőnek nem sikerült: Van Houtent alkalmasnak nyilvánították a szabadlábra helyezésre (legutoljára 2019. Január 30-án). Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója 2019 nyarán elutasította a kérelmet és kijelentette, hogy a 70 éves Leslie Van Houten továbbra is „veszélyes a társadalomra és hajlamos lehet az erőszakra.”

6. Charles Manson


És mi történt magával Mansonnal? Még a börtönőröknek is hangoztatta eszméit, folyamatos volt a média jelenléte, egyik interjút adta a másik után. A börtönből is irányított nőket, a szekta továbbra is gyilkolt (többek közt az elnök megölésére is kísérletet tettek). 1984-ben testének majdnem fele összeégett, miután cellatársa leöntötte hígítóval, majd felgyújtotta. Jan Holmstorm azt vallotta, hogy Manson nem viselte el, hogy Jan Krisna-tudatú és többször megfenyegette. A per alatt híressé vált „X jelet” a homlokán börtönmódszerekkel horogkeresztre módosította. Később Manson a börtönből akart droggal kereskedni, de lebukott. 2009-ben egy telefont találtak nála. Kapcsolatba lépett emberekkel Floridából és Columbiából, de nem tudták bebizonyítani, hogy Mansonnak ártó szándéka lett volna. Már a nyolcvanas évek végén bizonyosodni látszott, hogy Manson őrült. Megnyilvánulásai egyértelműen elmebajra adtak okot, azonban mentális sérülést sosem diagnosztizáltak nála. 2017 elején börtönkórházba szállították belső vérzéssel. Kiderült, hogy vastagbélrákja van, de halálát a szövődmények miatti szívmegállás okozta.



Holtteste és relikviái miatt per indult. Manson levelezőtársa – aki gyűjtötte Manson tárgyait – a „barátja” végakaratára hivatkozott, de azt a bíróság érvénytelennek nyilvánította. Mary Brunner, aki „Manson lány” volt, fia születési dokumentumaiban Charlest jelölte meg apaként, de a nagyszülők örökbefogadása miatt öröklési igényét elvesztette. A holttestet Manson unokája kapta, aki nyitott koporsós temetés után elhamvasztatta a szektavezér testét – ahogy Manson azt valóban akarta. Szétszórva egy sivatagban.


Egy 1989-es interjújában, így válaszolt arra a kérdésre, hogy Ki Charles Manson valójában: Senki. Egy senki. Egy csavargó, egy hajléktalan (…). Egy borotvapenge, ha túl közel jössz!  

Bódy Ákos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése