2015. február 27., péntek

A „Mary Queen of Scots” kultusz

Aki járt már Skóciában, bizonyára tapasztalta, mekkora rajongás övezi még mindig Stuart Máriát. Nem csak a skót nemzeti identitás, büszkeség, és az újra meg újra előtörő függetlenedési vágy talált méltó jelképre Máriában, de története az elmúlt 4 évszázadban a populáris kultúrát is gyakran megihlette. A két királynő hatalmi harcának feldolgozása sokféle üzenet közvetítésére alkalmas a 20-21. században is. Mária egyszerre vált nemzeti, vallási, feminin és romantikus ikonná.
Mária kapcsolata Skóciával bonyolultan és ellentmondásosan indult. A körülötte zajló különös események (pl. második férje halála és szeretőjével kötött új házassága) meghökkentették kortársait és megnehezítették, hogy a skót nemesség elfogadja. Az ellene szövetező lordok elől Angliába menekült és unokatestvérétől, Erzsébettől kért segítséget, aki ahelyett, hogy visszasegítette volna Skócia trónjára, börtönbe vetette.
Mivel azonban mind a kulturális, mind a történelmi emlékezet hajlamos a szelektív értelmezésre, kivégzését követően nem csoda, hogy Mária – akármennyire próbálta ezt Erzsébet elkerülni – a katolicizmus és Skócia leigázásának mártírjává vált. A későbbi korokban már, mint „Skócia anyja”, egy gyönyörű és tragikus életű romantikus hős jelenik meg az irodalomban, színházban és filmművészetben egyaránt.
Annak ellenére, hogy katolikus vallása szorosan összekapcsolta Franciaországgal és Spanyolországgal, Edinburgh szuvenír boltjaiban és turisztikai látványosságainál mindenhol a skót nemzetiesség képeként láthatjuk viszont. A „Mary Queen of Scots” név örökre beleég az utazó emlékezetébe, mint a leggyakoribb kifejezés, amivel ezeken a helyeken leírva találkozhatunk. Jelentős szerepe a skót és angol történelemben valóban vitathatatlan, már csak azért is, mert Mária volt az anyja I. Jakab királynak, aki 1603-ban egyesítette Skóciát Angliával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése