2014. október 14., kedd

A maffia

Már csak egy hét maradt hátra előadásunkig, ezért itt az ideje fokozni a gengszter-hangulatot. Alábbi ismertetőnkben egy kis ízelítőt kívánunk nyújtani a maffia fogalmával és történetével kapcsolatban.

A közhiedelemmel ellentétben maga a ’maffia’ szó egyáltalán nem olyan régen vált ismertté a nagyközönség előtt: mindössze 1865-ben jelent meg először hivatalos olasz ügyiratokban, noha természetesen a jelenség, melyet vele illettek már korábban is létezett.Egyesek a maffia szó eredetét a régi szicíliai mafiusu szóra vezetik vissza, amely maga az arab mahjas (menedékhely) szóból ered. Az első bizonyítéka annak, hogy a maffia szót a láthatatlanul működő bűnszervezetekkel azonosítják Giuseppe Rizotto és Gaetano Mosca a palermói börtönben játszódó, bűnbandákról szóló I mafiusi di la Vicaria színdarabja volt. A bűnbandák és a mafiusi közötti összefüggést a cím hozta létre, mivel abban a korban a bűnbandák még viszonylag újdonságnak számítottak Olaszországban és Szicíliában. Ezek után nem meglepő, hogy maga a bűnözés e szervezett formája Olaszországból, elsősorban Szicíliából származik, és eredete egészen a középkorig nyúlik vissza amikor szerint a Maffia az elnyomás, a római és észak-olasz fennhatóság, és a külső invázió ellen lázadók csoportja volt, a XIX. századra azonban a maffia már gyűjtőfogalomként az egymással is rivalizáló bandákat jelentette, amelynek tagjai beszivárogtak a helyi majd a regionális politikai életbe is. Ezt az alvilági közösséget nevezték Cosa Nostrának, jelentése: „a mi dolgunk”, esetleg "a mi ügyünk".
A maffia tevékenysége az illegális vállalkozásokkal és kereskedelemmel állt összefüggésben pl. fegyver-, kábítószer-, cigaretta-, szervkereskedelem, prostitúció,pénzhamisítás, tiltott szerencsejátékok, rablás, zsarolás, korrupció…
A fasiszta uralom idején kezdődött meg a maffia üldözése, ekkor a szervezet több tagja külföldre menekült, többnyire az USA-ba, ahol rövid idő alatt a legnagyobb alvilági befolyásra tettek szert (ők voltak a híres „Öt Család” a Bonanno, a Profaci, a Gambino, a Genovese, és a Lucchese). Természetesen az amerikai olasz maffiába kezdetben csak szicíliai származású emberek tartozhattak, olyanok akiknek felmenőik szicíliaiak voltak, így a Cosa Nostra a maffia kivándorlásától kezdve amerikaivá is vált. Az Öt család bár ugyanannak a láthatatlan világnak a részei és irányítói, egymással gyakran háborúztak egyeduralmuk megszilárdításának érdekében, nem ritkán véres leszámolásokra került sor, ezért a legtöbb maffiavezér nem tudott éveken át stabil vezetői posztot betölteni, és csak kevesen haltak közülük természetes halált. Egyike a kevés ilyen szerencsés alvilági főnöknek Johnny Torrio, akinek belső köreibe tartozott maga Al Capone is. Meglátva benne a tehetséges, leleményes és törtető ifjút, Torrio visszavonulása után az akkor még csak 26 éves Al Capone kezébe tette ezer főből álló bandáját és háromszázezer dollárnyi forgalmú illegális kereskedelmét és csempészetét, ezzel alapozva meg a később hírhedtté vált „Sebhelyesarcú” alvilági karrierjét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése