2017. április 24., hétfő

Steampunk. De hogy-hogy?



A steampunk egy a kreativitásra és képzeletre alapozó mozgalom. A 19. század, a viktoriánus kor, az amerikai vadnyugat, az ipari forradalom és annak gépei által ihletett retro-futurisztikus stílus, a sci-fi és a fantasy alműfaja. Irodalmis stílusként tartalmazhat a cselekmények korszakába nem illő technológiát, természetfelettit, alternatív világot. Gondoljunk példaként Verne műveire. A steampunk valóságnak tekinti a klasszikus viktoriánus rémregényeket (Frankenstein, Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete, stb.)


Esztétikai stílusként több régimódi stílust elegyít retro-futurisztikus (azaz egy korábbi korban elképzelt jövő-beli) technológiai elemekkel. Ezt láthattuk már több alkalommal a filmvásznon is: például a Van Helsingben, A szövetségben, a Wild Wild West-ben, Guy Ritchie Sherlock Holmes adaptációiban, és legújabban a Kincsemben is. De ezzel a stílussal talákozhat az is, aki ellátogat a szeptemberben nyílt Krak'n Town-ba a József körúton.

Öltözködésben előkerül az antik, az elfeledett; és kap egy kis "technológiai töltetet", néhány szíjat, fogaskereket, csövet és pilótaszemüveget.





A "steam", vagyis "gőz" szót egyértelműen az ipari forradalom adta. A steampunk emellett kifejez egyfajta ellenállást, lázadást, szembemenést a konvenciókkal, innen a "punk" szó. Gyakran jelenik meg alternatív történelemként, poszt-apokaliptikus jövőként, sokszor fejez ki romlottságot, pusztulást, reménytelenséget, rosszul működő társadalmat.


És hogy hogyan is jön ez az egész Báthory Erzsébethez és a 17. század elejéhez?

A kora újkor erkölcsét kissé másképp kell elképzelnünk, mint azt a világot, amiben ma élünk. Ami ma megbotránkoztató kegyetlenség, akkoriban még teljesen elfogadott volt. Épp ezért is érdekes, miért keltett akkora figyelmet Báthory Erzsébet állítólagos tevékenysége. A kora újkor romlottságából és kegyetlenségéből sok elemet azóta hátrahagytunk... De koránt sem mindent.

Fontosnak tartjuk, hogy a Perjátszó Kör darabjainak tanulságát ne csak a történelem szemüvegén keresztül vizsgáljuk. Báthory Erzsébet legendájának ma is üzenete van. Kortalan tanulságokat hordoz, ezért a látványvilág segítségével ki szerettük volna emelni a darabot abból a korból, amiben játszódik. Egy jelmez és kelléktárában modern, sötét és futurisztikus képi világot álmodtunk meg, ehhez pedig alkalmasnak találtuk egy olyan stílusból is kölcsönözni, ami valójában nem létezett a történelemben. 

Amellett, hogy így valami újjal, szokatlannal és extravagánssal állhatunk elő, megpróbáljuk átadni azt az üzenetet is, hogy a darabban felvetett problémák, a társadalmi jelenségek és a morális üzenet nem maradtak a múltban, nem kötődnek a korszakhoz. Nincs sok új a nap alatt, egy 400 éves történet is ugyanúgy rámutat korunk mételyeire, mintha a mai világot szemlélnénk. Nem sokat tanulunk a történelemből, és ha az emberi gyarlóság felüti a fejét, annak mindig ugyanaz a jól bevált eszköztára, csak éppen korának keretei közé illesztve. Báthory Erzsébet története szürreális, és a legtöbb karakter szempontjából apokaliptikus. Ezért úgy érezzük, a jelmezekbe és kellékekbe csempészett steampunk elemek kifejezik azt a hangulatot, amit bennünk kelt ez a darab. 

Már az első, 2015-ös előadásra is ez volt a tervünk, de akkor még nem mertük megvalósítani. Mivel viszont ezt a félévet részben a kísérletezésnek szenteltük, belevágtunk. Csütörtökön kiengedjük a krakent! 


dr. Sáray Dorottya

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése