2013. február 23., szombat

A guillotine

Ha már ennyit hallottunk róla, ismerkedjünk meg kicsit a francia forradalom egyik főszereplőjével... a GUILLOTINE-nal!
Bár névadója Guillotin francia doktor volt, nem ő találta fel, csupán javasolta a Nemzetgyűlésnek használatát. (Ezen kívül nem is használták akkoriban a doktor nevét a gép megjelölésére, ezt csak az utókor ragasztotta rá a nyaktilóra.) Állítólag már az ókorban is használtak hasonló elven működő gépezetet, a középkori alkalmazásáról pedig források is tanúskodnak, bár tény és való, hogy legnagyobb karriert a francia forradalom időszakában futott be.
Az első francia guillotine a történet szerint egy német zongorakészítő keze munkája volt.
A zongorakészító nem is gondolhatta, milyen nagy hatása lesz munkájának: a forradalom alatt 2625 ember életét oltotta ki. Kik végezték így? XVI. Lajos, Marie Antoinette, Charlotte Corday, Robespierre, Hébert, és persze Danon. Utoljára 1977-ben(!) sújtott le guillotine Franciaországban, így nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy Guillotine doktor hagyományt teremtett ötletével.
A bárd tömege 40 kg volt, indulómagassága pedig 4 méter. Az elítéltet egy deszkára fektették és erősen megkötötték, fejét pedig egy kis bevágásba szorították, úgy hogy a leeső bárd az elítélt nyakát egyszerre és biztosan kettévágja. (Ennek ellenére elővigyázatosságból lenyírták a halálraítéltek haját, mielőtt a mai Concorde térre szállították volna őket, ahol a nyaktilót felállították.) Azt mondják, a halálraítéltek, miután fejüket a vágatba erősítették, megőrültek utolsó pillanataikra, hiszen az előttük fekvő kosárban láthatták "elődjeik" levágott fejét... (Hogy ezt vajon ki terjesztette el?! :) )
Érdekesség, hogy gyakran női "becenevet" kaptak: Skócia nyaktilója "Hajadon" néven futott, a mi történetünk "sztárja" pedig "Az özvegy"-ként szerepelt a francia zsargonban. Ebből mindenki következtessen arra, amire akar...
...ne feledjétek:
Szerdán lecsap a bárd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése